Iba silné národné štáty znamenajú silnú Európu

3. mája 2019, Peter Tomeček, Nezaradené

Iba silné národné štáty znamenajú silnú Európu, zhodujeme sa so Salvinim aj Orbánom

Maďarský premiér Viktor Orbán a taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini sa včera v Budapešti podľa očakávaní zhodli v ráznom odmietaní migrácie. Podľa agentúry MTI na spoločnej tlačovej konferencii zdôraznili nutnosť existencie silných národných štátov, ochrany európskej kresťanskej kultúry a obrany európskych hraníc.

Podľa Orbána sú so Salvinim obaja presvedčení o tom, že základom silnej Európy sú silné a úspešné národné štáty. Kontinent musí dávať prednosť európskej kultúre založenej na kresťanských hodnotách a hranice musia byť chránené pred “inváziou migrantov”, vyhlásil podľa MTI predseda maďarskej vlády.

Obaja politici sa navzájom pochválili za snahu hranice Európy brániť. Orbán ocenil Salviniho úsilie “obmedziť migráciu na mori, ako to Maďarsko robí na pevnine”. Európania by podľa neho “mali radšej počúvať Taliansko a Maďarsko, pokiaľ ide o ochranu hraníc, miesto francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona”, napísala MTI.

To, čo Európa potrebuje, nie je systém rozdeľovania migrantov, ale skôr Európa schopná chrániť svoje hranice na mori a na pevnine, prízvukoval Salvini. Maďarsko zákonným spôsobom kontroluje osoby, ktoré sa doň pokúšajú vstúpiť, povedal tiež politik, ktorý stojí na čele talianskej protiimigračnej strany Liga. Vyzdvihol pritom, že Maďarsko svoje hranice rýchlo a účinne zapečatil.

Salvini tak narážal na vysoký, ostnatým drôtom opatrený plot postavený na hraniciach so Srbskom, ktorý maďarská vláda dala postaviť, aby zabránila nelegálnemu prenikaniu migrantov do krajiny. Schválila ale aj súbor zákonov a dodatkov k ústave, ktoré sťažujú možnosť žiadať v Maďarsku o azyl.

Po voľbách do Európskeho parlamentu, teda po 26. máji, by sa situácia mala podľa Salviniho pre Európu a jej národy zmeniť. “Naším cieľom je definovať” Európsku úniu a jej transformáciu a ponúknuť alternatívy k súčasnému európskemu vedeniu, povedal taliansky vicepremiér.

No najvážnejší signál prišiel pre Európsku ľudovú stranu. Orbán povedal, že ak sa spoja ľudovci po voľbách s ľavicovými stranami, bude pre Fidesz ťažké nájsť v nej svoje miesto. Črtá sa tak šanca na vytvorenie silnej frakcie zdravého rozumu v európskom parlamentne. NÁRODNÁ KOALÍCIA chce byť pritom.

Niekedy fascinovaný počúvam čo všetko by radi niektorí kandidáti chceli robiť v európskom parlamente a politike. Iste je pred voľbami a platí heslo: Nikto vám nemôže toľko dať ako my slúbiť!

Pre NÁRODNÚ KOALÍCIU aj v tomto je úplne jasno. Európska politika a záležitosti, začínajú domácimi úlohami tu na Slovensku a nie v Bruseli. Pokiaľ my nebudeme tlačiť na reformu zahranično-politickej doktríny Slovenska a následne trvať na jej presadzovaní aj k nadnárondým inštitúciam, žiadnej zmeny sa v európskej politike nedočkáme.

Aj malému dieťaťu je jasné, že národné kresťansko-sociálne sily na Slovensku už dnes majú nepriateľa. Ten čoskoro po eurovoľbách zasadne do Grasalkovičovho paláca. Áno, je ním Zuzana Čaputová, ktorá sa nejeden krát vyhrážala, že kompetencie v zahraničnej politike – reprezentovať Slovensko na medzinárodnej pôde, odobere slovenskej vláde.

V eurovoľbách tak zápasime nielen s európskymi globalistickými liberálnymi elitami, ale aj s ich posluhovačmi na Slovensku, ku ktorým Čaputová patrí. Dnes už nie je len Kiskove dievča, ale aj Macronove.

NÁRODNÁ KOALÍCIA je so Salvinim a Orbánom, máme v tom jasno a zdravý rozum!

 

Peter Tomeček

podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE